
פינת היעוץ

,כל הרוחות שנשבו כל הלילה"
לא יכבו את האור בקצה
"לא יכבו את האור שעולה בבוקר
יהודה פוליקר ויעקוב גלעד
איך להתמודד במצב לחץ?
1. אל תהיו לבד - כלל זה הוא ראשון במעלה לכול מצב לחץ! גם אם אתם גרים באזור בו התנועה מוגבלת עקב מצב החירום, חפשו דרך להיפגש עם חברים ומכרים, שנוח וטוב לכם בחברתם.
2. שמרו על גופכם - חשוב להקפיד לתחזק את הגוף. במצב בו הגוף חזק, גם הנפש תוכל להתמודד טוב יותר. הקפידו על מקלחת, לבוש נקי ונעים, ארוחות בריאות בזמנים קבועים.
3. שתפו ברגשות - היכולת לחשיפה עצמית חשובה ומרכזית להתמודדות. אחד הדברים ש"תוקעים" מתבגרים ומחריפים מצוקה, היא הבושה "ממה יגידו".
מצאו דרך לשתף בקשיים את בני המשפחה, החברים או אנשי המקצוע. הקושי שאתם חווים הוא נורמלי והיכולת לדבר את המצוקה, מפחיתה על פי רוב את עוצמתה ומשך השפעתה.
4. צרו שגרה - הקפדה על איזשהו סדר יום, שקבעתם עבור עצמכם, יסייע לתחושת שליטה בחיים. אחת התחושות הקשות לאדם היא מצב של העדר שליטה בחייו. כאשר יוצרים שגרה, גם בהתחשב במגבלות החירום, מחזקים את העמידות והיכולת לעמוד במצבים שיש בהם פוטנציאל לפגוע ברווחה הנפשית שלנו.
5. קחו תפקידים והתנדבו - תעסוקה ופעילות למען אחרים, נותנת משמעות לחיים, מחזקת חוסן וגם מסייעת בהסחת הדעת מן הקשיים. הצטרפו לתפקידים המגוונים המוצעים לנוער ברשויות השונות. מחקרים הראו בעקביות כי בני נוער המשתתפים בפעילות התנדבותית, חסונים יותר בנפשם.
6. הפעילו את גופכם - מגוון פעילויות פיזיות משחררות אנדרופינים במוח ומסייעות לתחושה כללית טובה. גם במרחב קטן, כדאי לקפוץ, לרוץ במקום או ללכת במהירות.
7. פעלו לחיזוק ולהרגעה עצמית - בדקו מה עזר לכם בתקופות קשות אחרות שעברתם בחיים והשתמשו בכול אמצעי חיובי: מוסיקה טובה, קריאת ספר, שיתוף ברשתות החברתיות, תפילה, משחק כתיבה או הבעה ויצירה באמצעים שונים. פעולות אלה של הרגעה עצמית והסחה טובות ויעילות וככול שהמגוון של משאבי ההתמודדות רבים יותר, כך לאדם יהיה קל יותר.
8. בקשו עזרה - זהו עיקרון מרכזי המבדיל בין אדם שיתמודד היטב עם קשיים, לחצים ומשברים לבין מי שייפגע מהם. כלל זה חשוב לחיים בכלל ולמצב הספציפי בפרט.
מה לא כדאי לעשות?
1. המנעו מחשיפה יתירה לחדשות - הצפייה וההאזנה הרצופים לאמצעי התקשורת, מייצרת אשלייה של שליטה במצב. בפועל, חשיפה יתירה זו גורמת לעוררות יתר ולהעלאת רמתם של המתח והחרדה. כדאי מאוד לקבל החלטה על שליטה והגבלת הצריכה של אמצעי התקשורת.
2. המנעו מפעולות שנאה - חלילה לנו מלנקוט כול פעולה של נקם או שנאה. חוסננו האישי והלאומי תלוי בשמירה על מוסריות ברמה גבוהה. בשום אופן אין לפגוע באדם חף מפשע.
האם התגובות הפיסיות והרגשיות שלנו נורמליות?
- חשוב לדעת כי טבעי ונורמלי שהגוף והנפש שלנו מגיבים למצב לחץ.
אחרי אזעקות או נפילות טילים, צפוי שיהיו סמפטומים גופניים, כגון, הזעת יתר, כאבים באזורים שונים בגוף, קוצר נשימה, פחדים, חרדות וקשיי שינה.
חלק מהתופעות יפתיעו אותנו ויגרמו לנו לחשוש שמשהו אצלנו השתבש, אין צורך להיבהל, רוב התגובות ייעלמו מאליהן זמן מה לאחר שמצב הלחץ יסתיים.
למה לשים לב בהמשך?
1. עוררות יתר - קשיי שינה קיצוניים וחלומות בעתה.
2. המנעויות מפעילויות - אדם המתכנס בתוך עצמו ומפסיק לבצע פעילויות שונות המזכירות לו את האירוע הקשה.
3. קשיי ריכוז - דיווח על קושי קיצוני לבצע פעולות הדורשות ריכוז.
4. שחזור תמונות מהאירוע הקשה/ "חלומות בהקיץ"
אם עבר למעלה מחודש והסמפטומים שתוארו לעיל ממשיכים להיות חריפים,
הכרחי לפנות לפסיכולוג או ע"וס שהתמחה בטיפול בטראומה.
בכול מקרה של ספק, כדאי להימנע מלחכות זמן רב ולהתייעץ באיש מקצוע.
ככול שהטיפול יוקדם, כך סיכויי ההחלמה גבוהים.



